vrijdag 4 december 2009

Sergio Herman over Ellemieke Vermolen: 'Elke dag samen eten, dat is onze afspraak'


2009 lijkt wel het topjaar van Sergio Herman, de eega van Ellemieke Vermolen. Er was jouw gesmaakte deelname in 'Mijn Restaurant' en 'De Beste Hobbykok' van Vlaanderen. Je stelde samen met Peter Goossens en chef van het jaar Roger Van Damme M'nu voor, een eigen chique traiteurformule.

In het voorjaar start je met een nieuw restaurant in Cadzand. Je kreeg de maximumscore van 20/20 van GaultMillau. En nu heb je een eigen rubriek in Het Nieuwsblad. Waar haal je de drive vandaan om dit allemaal vol te houden?

Sergio: 'Dat is niet zo moeilijk, de drive haal ik uit mijn dagelijkse passie. Ik moet wel toegeven dat het op dit moment wat te veel van het goede is. Maar er komt weer wat rust. We hebben net de laatste afleveringen van De Beste Hobbykok achter de rug en dat vergde veel inspanning.

Het was een superprogramma. De chemie tussen Peter Goossens en mij was heel bijzonder. Er komt een vervolg, dat is zeker. Wat me vooral opviel, is de levende belangstelling voor eten en drinken in België. Al mijn klanten hebben het over het programma. Gisteren hadden we een diner in Antwerpen en zijn we nog even gaan stappen in Café d'Anvers.

Toen we rond een uur of vier naar buiten gingen, botsten we op drie kleerkasten van portiers. Een van die mannen vroeg me of ik hem niet wilde vertellen wie de finale van De Beste Hobbykok had gewonnen. Het bleek dat hij elke aflevering volgde. Schitterend is dat. Zo'n stoere kerel die belangstelling heeft voor een kookprogramma.'

Is uitgaan een manier om stoom af te blazen?
'Onder meer. Maar ik geniet vooral van thuis zijn. Ik heb een supervrouw(Ellemieke Vermolen) en drie kinderen. Thuis zijn geeft me rust. In mijn hoofd gaat het er niet meer zo hectisch aan toe als vroeger. Ik was toen vrij chaotisch en wilde alles zien en beleven. Ik vind het nog altijd heerlijk om een dagje naar Antwerpen te gaan of drie dagen naar Amsterdam of Londen. Of naar Ibiza. Dat heb ik echt nodig. Het geeft me inspiratie. Ik ben dan een spons die alles absorbeert.'

Wat heb je met Ibiza? Je bent er vorig jaar zelfs getrouwd.

'Ibiza is onze tweede thuis. Er hangt een heel speciale energie. Je kunt er gewoon jezelf zijn. Je moet je niet chic uitdossen zoals in Saint-Tropez. Ik kan er op mijn slippertjes en in jeans en T-shirt rondlopen en met een jeep door de stoffige wegen knallen. Met de voetjes in het water, een zeebaarsje in zoutkorst en gamba's gebakken op de plancha, een simpele Spaanse rosé erbij en vrouw Ellemieke Vermolen en kinderen rond me. Meer heb je niet nodig.'

Je vrouw Ellemieke Vermolen heeft ook haar eigen carrière als actrice en tv-presentatrice. Hoe verzoen je jullie beide carrières?
'De laatste weken zijn voor ons bijzonder hectisch geweest. Zij is ook gestart met een nieuw kookprogramma op SBS6 samen met haar broer Jeremy, die een restaurant in Roosendaal heeft. We proberen minstens een dag per week samen te zijn. Zo is zaterdagnamiddag ons familiemoment. Dan zijn mijn kinderen Boy (10) en Moon (4) uit mijn vorige relatie bij ons. Samen met ons zoontje Noah (10 maanden) maken we dan uitstapjes. En dan mag niemand ons storen.'

'Om de drie maanden sluiten we het restaurant. Dan trekken we er een week tussenuit. Het is de enige manier om aan de drukte te ontsnappen. Ellemieke Vermolen en ik hebben wel de afspraak gemaakt dat we elke dag samen eten. Dan kookt zij, of ik. Meestal vis of groenten, want ik moet een beetje op mijn lijn letten. Volgend jaar word ik 40!'

Een eigen kookprogramma! Dat betekent concurrentie in eigen huis. Praten jullie veel over eten?
'Dat valt mee hoor, we zijn er wel mee bezig, maar het is niet zo dat we daar de hele dag over praten. We hebben alle twee ons eigen leven, met leuke verhalen erover, ook over de kinderen. Dat eten moet je wel eens kunnen loslaten. Ik bel ook niet de hele dag collega's op. Ze opzoeken doe ik evenmin.

Ik ga liever een keer met vrienden op stap. We spreken af in een stad, op café of thuis. De afspraak is dat we niet over eten praten. Ik wil hun interesses en hun leven aanhoren, want we zien elkaar al veel te weinig. Van die gesprekken kan ik echt genieten. Uiteraard hoort daar een goed glas wijn en lekker eten bij. Maar die gesprekken zijn nodig om mijn hoofd leeg te maken.'

Je hebt je kokopleiding in Brugge genoten, je woont in Damme, maar je werkt in Nederland. Voel je je nu een Nederlander of een Belg?
'Ik draag België een heel warm hart toe. Mijn vrouw Ellemieke Vermolen en ik wonen er, mijn kinderen gaan er naar school, zeventig procent van mijn gasten zijn Belgen. In België horen ze aan mijn tongval dat ik Nederlander ben. In Nederland denken ze dat ik uit België kom. Ik ben een Zeeuws-Vlaming, een Zeeuw met Vlaamse tongval. Letterlijk een grensgeval.'

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen